Welke kwaliteitscertificaten worden het meest geëist van logistieke bedrijven door klanten in de voedingsindustrie ?

Als u als logistiek bedrijf actief bent in de voedingsindustrie , zult u al bekend zijn met het feit dat uw klanten  kwaliteitseisen stellen op het gebied van voedselveiligheid. 

In de loop der jaren zijn het aantal begrippen en afkortingen dusdanig toegenomen dat het verwarrend kan welke certificaten een logistiek bedrijf nu het beste kan hebben en wat alles nu betekent en de achtergrond hiervan.  

Zo kan het ook weer uitmaken in welke landen de klanten zitten en om wat voor  soort logistieke dienstverlening het gaat. Zoals bijvoorbeeld transport, opslag, expeditie, etc.

Daarom geeft Foodlogicx in het kort een uitleg en opsomming :

HACCP

De rijksoverheid heeft regels gesteld voor de voedselveiligheid en kwaliteit voor bedrijven die voedsel produceren of verwerken. Deze staan in de Warenwet welke weer is opgesteld conform de Europese norm, de Algemene Levensmiddelen Verordening (ALV) of General Food Law.  Bedrijven dienen hiervoor een voedselveiligheidsplan op te stellen. Hiertoe dient de  HACCP (Hazard Analyzing and Critical Control Points) certificering waarin dit staat beschreven.

Echter zal per 1 januari 2021 het  HACCP certificatie schema ophouden te bestaan . De alternatieven hiervoor worden hieronder genoemd : BRC,IFS,ISO22000 en FSSC22000

FSSC22000 en ISO22000

ISO heeft de nieuwe norm ISO22000 opgesteld voor het management van voedselveiligheid over de gehele voedselketen. Van productie tot retailer en toeleveranciers en geeft de kans de verschillende standaarden te combineren. Deze volgt de structuur van ISO9001 waarin voedselveiligheid volgens HACCP wordt geïntegreerd.  

Overkoepelend is er de wereldwijde standaard FSSC22000 ontwikkeld door de Stichting Certificatie Voedselveiligheid.  Dit is ISO22000 uitgebreid met een specifiek Basisvoorwaarden Programma (BVP) geschikt voor specifieke branches . FSSC22000 is de wereldwijde standaard, goedgekeurd door de GFSI.  Meer over de verschillen tussen die twee hier.

BRC

BRC staat voor British Retail Consortium en is erkend door de GFSI. De Britse retailers hebben hierin  hun standaarden vastgelegd voor voedselveiligheid en hygiëne. Zo is er naast  BRC Food , ook de BRC-IoP voor de verpakkingsbedrijven em BRC S&D (Storage & Distribution) die met voedingsmiddelen omgaan. 

IFS

Zoals BRC is ontstaan vanuit Groot Brittannië, is er de gelijksoortige IFS standaard die zijn oorsprong kent in Duitsland en waarbij Frankrijk een Italië zich hebben aangesloten.  IFS is ook goedgekeurd door de GFSI

Net als BRC kent IFS  een aantal branche specifieke onderdelen , zoals IFS Food, IFS Cash & Carry Wholsale, IFS Logistics, IFS Broker, IFS HPC, IFS PACsecure en IFS Food store.

Verschillen en overeenkomsten ISO22000, IFS en BRC.

ISO22000 is een wettelijke standaard en IFS en BRC zijn standaarden door die door de retailers zelf zijn opgesteld. Daardoor kan het zijn, dat het hebben van een ISO certificaat bij dergelijke klanten niet meer voldoet maar een IFS of BRC certificatie wordt geëist om zaken met hen te doen. 

Zowel BRC als IFS is een combinatie van kwaliteitsmanagement, HACCP, GMP, klantfocus  en diverse inrichtingseisen.  Daarbij zijn er echter ook verschillen tussen BRC en IFS 

De keuze tussen IFS en BRC is weer afhankelijk van het afzetgebied. IFS wordt gevraagd in landen als Frankrijk, Duitsland en Italië en BRC in Groot Brittannië. Ofschoon veel landen in Europa beide accepteren. Zoals Nederlandse supermarkten vaak naast IFS ook BRC erkennen. Veel bedrijven die door geheel Europa zaken doen laten zich dan zekerheidshalve voor beide certificeren.  

Kortom , als de voedingsproducten  die door de handen gaan van uw bedrijf direct of indirect hun weg vinden door meerdere landen binnen Europa, geeft de combinatie van ISO22000 (of FSCC22000) , BRC en IFS de grootste zekerheid om aan de eisen van de klanten te voldoen.

Meer specifieke informatie over het certificatietraject en certificerende instanties.

Indien u meer en detail hierover wilt weten. Bijvoorbeeld de verschillen in het certificeringstraject en de eisen die worden gesteld kunt u deze vinden op de websites van de certificerende instellingen.

Een lijst van al de erkende instellingen waar u uw certificatie mee kunt regelen kunt u vinden op de website van de Raad van Accreditatie

Hieronder vast een aantal, waar u veel informatie terug kunt vinden:

www.sgs.nl

www.dnvgl.nl

www.lr.org

www.kiwa.com

Heeft u meer vragen, neem contact op met Foodlogicx uw logistieke dienstverlener op het gebied van transport en opslag voor de volgende landen:

Albanië, Andorra, de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen, voor België, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kosovo, Kroatië, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Moldavië, Monaco, Montenegro, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief Gibraltar, Canarische Eilanden, Balearen), Tsjechië, Wit-Rusland, IJsland, Zwitserland en Zweden.